Μήπως η μαμά σας, σας λέει «δώσε λίγο μελάκι στο παιδί, εγώ σου έδινα και δεν έπαθες τίποτα!»; Σίγουρα το μέλι είναι νόστιμο, οπότε σίγουρα να αρέσει και στο μωρό σας. Αλλά ξέρατε ότι εκτός από την πρόκληση αλλεργιών, το μέλι επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα σοβαρά θέματα υγείας το μικρό σας;
Θα πρέπει να σκεφτείτε λοιπόν αν το μέλι είναι πραγματικά ασφαλές για το μωρό σας και κάθε πότε και σε τι ποσότητα πρέπει να το τρώει.
Ως γονέας, σίγουρα θα θέλετε να εισαγάγετε το μικρό σας σε νέες γεύσεις, όπως το λεμόνι ή το μέλι, αλλά πώς ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε αυτό;
Οι περισσότερες μαμάδες ακολουθούν πάντα τη συμβουλή της μαμάς και δίνουν μέλι στο μωρό τους ακόμη και χωρίς να ρωτήσουν πρώτα τον παιδίατρο. Κάποιες άλλες μαμάδες μάλιστα, βάζουν μέλι στην πιπίλα του μωρού για να την «κρατάει» και να μη τη φτύνει. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μαμάδων θα πρέπει αρχικά να μάθετε πώς το μέλι περιέχει βακτήρια που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν ένα βρέφος.
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι αν κάποιος εντάξει στη διατροφή του μωρού το μέλι. Τα μωρά έχουν χαμηλή ανοσία, και μπορεί να προσλάβουν μολυσματικές ασθένειες εύκολα. Έτσι θα πρέπει να είστε προσεκτικές σχετικά με τη διατροφή του μικρού σας.
Το μέλι κάνει «καλό» σε θέματα υγείας, ομορφιάς κλπ, μόνο στους ενήλικες. Για τα μωρά, η κατανάλωση του μελιού μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες και βακτηριακές λοιμώξεις που είναι δυνητικά θανατηφόρές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές σε θέματα υγείας, το μέλι δεν είναι καλό για τα μωρά. Είτε αραιωμένο είτε μη αραιωμένο μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και ασθένειες. Αν το μικρό σας δεν έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, απλά αποφύγετε να του δώσετε μέλι.
Γιατί το μέλι είναι επικίνδυνο για τα μωρά
- Το μέλι περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν μία ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση.
Τι είναι αλλαντίαση;
Η αλλαντίαση είναι μία παραλυτική ασθένεια που οφείλεται στη δράση μίας νευροτοξίνης που παράγεται μετά την αποίκιση των παραπάνω βακτηρίων στο έντερο του βρέφους. Αυτές οι τοξίνες επηρεάζουν τη νευρική και μυική λειτουργία σε ένα βρέφος, επηρεάζοντας την ικανότητα να κουνηθεί, να καταπιεί ή ακόμα και να αναπνεύσει.
Τα συμπτώματα βρεφικής αλλαντίασης
Η αλλαντίαση νηπίων είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί πολλές παρενέργειες. Δείτε τα συμπτώματα ώστε να την αναγνωρίσετε.
- Η τοξίνη εισβάλλει τα κρανιακά νεύρα του μωρού.
- Το μωρό μπορεί να εμφανίσει μυϊκή ατονία.
- Το μωρό μπορεί να εμφανίσει δυσκοιλιότητα.
- Το μωρό μπορεί να πέσει δε λήθαργο ή το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να μην μπορεί να κοιμηθεί.
- Το μωρό δεν μπορεί να φάει.
- Το μωρό μπορεί να κλαίει όλη την ώρα.
- Σε σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό θα παρουσιάσει έντονη σιελόρροια από το στόμα.
- Μπορεί να διακοπεί η αναπνοή του σταδιακά ή ξαφνικά.
- Δεν μπορεί να θηλάσει.
Διάγνωση αλλαντίασης
Ο παιδίατρός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαγνώσει αν το μωρό σας έχει αλλαντίαση. Αν για κάποιο λόγο έχετε δώσει μέλι στο παιδί σας, χωρίς να το έχετε συζητήσει πρώτα με τον παιδίατρό σας και παρατηρήσετε ένα ή μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, από το να βγάλετε μόνη το συμπέρασμα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα. Η ανίχνευση της αλλαντίασης γίνεται μέσα από τα κόπρανα του μωρού.
Πηγή :motherblog