Επικαιρότητα:

Αγιορείτικη μαγειρίτσα: Η πιο extreme και νόστιμη συνταγή που γίνεται vegan με μια κίνηση

14 Απρ. 2023 - 10:11 | Συνταγές
Αγιορείτικη μαγειρίτσα: Η πιο extreme και νόστιμη συνταγή που γίνεται vegan με μια κίνηση

Τις κατανυκτικές ημέρες του Πάσχα και την περίοδο της νηστείας που προηγείται αυτών, οι συνταγές των Αγιορειτών μπαίνουν σε πολλά σπίτια. Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν υιοθετηθεί και για τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου χάρη στη νοστιμιά τους και την ποικιλία τους.

Οι συνταγές του Αγίου Όρους είναι βασισμένες σε αγνά υλικά που παράγουν οι μοναχοί, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να τα αντικαταστήσει με βιολογικά.

Η περίφημη μαγειρίτσα του Αγίου Όρους είναι βασισμένη σε συνταγή του μοναχού Επιφάνιου κι έχει σαν βασικό συστατικό της το ψάρι. Αφού γνωρίζουμε πως οι Αγιορείτες δεν τρώνε κρέας και κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές καταναλώνουν ψάρι.  

Για τη Vegan εκδοχή αυτής της πολύ νόστιμης μαγειρίτσας απλά θα παραλείψετε το ψάρι και θα προσθέσετε μια ακόμη ποικιλία μανιταριών 500 γραμμαρίων (εμείς προτιμούμε τα brown).

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Κρεμμυδάκια φρέσκα 2 ματσάκια 
Κρεμμύδια ξερά 2 μεγάλα ψιλοκομμένα 
Άνηθος 1 ματσάκι 
Πλευρώτους μανιτάρια 500 γραμμάρια 
Σέσκουλα ή σπανάκι baby 200 γραμμάρια 
Ψάρι μπακαλιάρο ή χριστόψαρο 1 κιλό 
Ρύζι γλασέ 120 γραμμάρια 
Ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια 
Ελαιόλαδο 200 γραμμάρια 
Αλάτι - Πιπέρι (ανάλογα με την προτίμησή σας)

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους 
50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, αφου τα πλύνουμε καλά. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια, και τα πράσινα χορταρικά και τον άνηθο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε καλά το ψα΄ρι και αφαιρούμε προσεκτικά τα εντόσθια και τα σπάραχνα. 
Ξεκινάμε με το βράσιμο του ψαριού με σκέτο νερό και αλάτι για μισή ώρα περίπου. Σε δεύτερη κατσαρόλα σωτάρουμε τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας από τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. 
Στη συνέχεια ξεκοκαλιζουμε ψάρι αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και την πέτσα. Κρατάμε χωριστά το ζωμό. Ρίχνουμε τον ζωμό και το ξύσμα του λεμονιού στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, το πιπέρι και το αλάτι. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά και κατόπιν σβήνουμε το μάτι της κουζίνας χωρίς αφήνοντας το καπάκι κλειστό.

Για το αυγολέμονο χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι δυνατά με σύρμα και προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημέρα σε ελαφριά μαρέγκα. Μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο - λίγο (όπως κάνουμε για τη μαγιονέζα), συνεχίζοντας να χτυπάμε με το σύρμα και προσθέτουμε δύο κουτάλες από τον ζωμό της μαγειρίτσας για να αφομοιωθεί.

 
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη σούπα και την ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα για να πάει παντού χωρίς να ανακατέψουμε.

Η Αγιορείτικη μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη. Κι όπως είπαμε είναι τό ίδιο νόστιμη και στη Vegan εκδοχή της, πλούσια σε βιταμίνες.

Ο Γέροντας Επιφάνιος μοιραζόταν την εμπειρία του στη μαγειρική:

.ieidiseis.