Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό λανθασμένη αντίληψη για την εμμηνόπαυση στην εποχή μας. Θεωρείται μια “σκοτεινή περίοδος” στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που πολλές υγιείς γυναίκες αρχίζουν να αποκτούν...
αρνητικά συναισθήματα για το σώμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.
Τι πρέπει, λοιπόν, να περιμένει μια γυναίκα στα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση, γύρω στα μέσα με τέλη της δεκαετίας των 40; Είναι φυσικό να επιθυμεί να έχει το σώμα που είχε στα 30, και κατά πόσο μπορεί να το αποκτήσει; Ποιος είναι ένας υγιής και ρεαλιστικός στόχος για μια γυναίκα σε αυτό το στάδιο της ζωής της; Ας δούμε μερικά γεγονότα.
Η μέση γυναίκα θα πάρει μέχρι και τρία κιλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτή η αλλαγή στο βάρος συμβαίνει λόγω της πτώσης των οιστρογόνων. Τα κύτταρα του λίπους στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς έχουν υποδοχείς για οιστρογόνα, τα οποία οδηγούν το λίπος στο κάτω μέρος του σώματος. Με την πτώση των επιπέδων τους, το πάνω μέρος του σώματος αρχίζει να συσσωρεύσει περισσότερο λίπος. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η αύξηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς δεν συνδέεται με καμία πάθηση που μπορεί να απειλεί την υγεία.
Δυστυχώς, πολλές γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο να πάρουν περισσότερο βάρος πριν την εμμηνόπαυση, και αυτό το περιττό λίπος αποθηκεύεται στην κοιλιά, και μπορεί όντως να αυξήσει τις πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη, καρδιοπάθειας και καρκίνου.
Πάντως, οι περισσότερες γυναίκες – στην ηλικία της εμμηνόπαυσης – έχουν ζήσει ήδη αρκετά, και έχουν μια γεμάτη ζωή. Οι αλλαγές, όμως, που συμβαίνουν, καθιστούν δύσκολο να επικεντρωθούν στην αποδοχή του εαυτού τους και στο να είναι συναισθηματικά σταθερές μπροστά στις αναπόφευκτες αλλαγές που αντιμετωπίζουν – χωρίς να αναφέρουμε την αδιανόητα καταπίεση που η κουλτούρα μας ασκεί στις γυναίκες σε ό,τι έχει να κάνει με την εμφάνισή τους.
Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Σταματήστε να δέχεστε την εικόνα που κάποιοι άλλοι θέλουν να έχετε για τον εαυτό σας και μην βλέπετε την εμμηνόπαυση σαν κάτι αρνητικό. Δεχτείτε όλες τις αλλαγές που θα προκύψουν, χωρίς να νιώθετε ούτε για μια στιγμή πως χάνετε τον εαυτό σας ή την θηλυκότητά σας. Και, για να κλείσουμε, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί.
Μην σταματάτε να είστε δραστήρια. Η άσκηση αποδεδειγμένα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας – πέρα από το ότι σας βοηθά να προσέχετε το βάρος σας.
Προσέξτε τη διατροφή σας. Με πολύ απλά λόγια, η κακή διατροφή προκαλεί κακά συναισθήματα.
Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, και διατηρήστε ζωντανή την κοινωνική σας ζωή.
Υπάρχουν πολιτισμοί (όχι αναγκαστικά στον Δυτικό), στους οποίους η ωρίμανση της γυναίκας θεωρείται ευλογία. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να σας κάνει καλό.
Αγαπήστε το σώμα σας. Φροντίστε το, και μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τις αλλαγές. Είστε ακόμα το ίδιο όμορφη και ικανή όσο ποτέ!